Material

Våra produkter består av många delar där materialet är en betydande del. För att ta fram den bästa produkten utifrån användningsområde, kvalitetskrav och hållbarhetsaspekter arbetar vi i ett nära samarbete med våra materialleverantörer. Här har vi samlat information om vissa material som vi använder i våra produkter.

Ull

Vi brukar kalla ull för naturens egen high-techfiber. Den har en unik förmåga att reglera temperaturen. Den håller dig varm en kall vinterdag men har även en svalkande förmåga när de är varmt vilket gör den till ett användbart material även på sommaren. De fantastiska med ullfibern är att den till och med håller dig varm när den är lite blöt.

Vi använder ull i flera olika produkter och användningsområden. Alltifrån yttermaterialet i vissa jaktställ till sockor och accessoarer. Vi arbetar i nära samarbete med våra material leverantörer för att säkerställa djurens välfärd. När vi använder merinoull använder vi bara mulesing-fri ull, alltså från merinofår som inte blivit utsatta för smärtsamma ingrepp för att förebygga angrepp från fluglarver. I våra stickade pullovers använder vi ull från det Italienska företaget Tollegno.

Gore-Tex®

Gore-Tex® är ett tunt membran med miljontals microskopiska porer. Porerna är så små att de inte släpper igenom fukt eller vatten utifrån men de är stora nog att släppa ut kondens inifrån. Fördelarna med Gore-Tex®-fodrade plagg är två. De håller dig torr och varm i alla väder.

Svett som förångas – svettning är ju kroppens eget sätt att sänka temperaturen när du jobbar hårt – försvinner ut i det fria. Därmed minimeras den nedkylande, och under svåra förhållanden livsfarliga kondensprocess, som upprepad, avkylande kondensering och förångning alltid medför.

Vi har kommit fram till att Gore-Tex® är ett mycket bra material till vattentäta plagg. Här är några anledningar:

  • Vattentätheten. Gore-Tex® är mycket vattentätt samtidigt som det har bra andningskomfort.
  • Andningskomforten och beständigheten. Gore-Tex®-membranet har god andningsförmåga. Både vattentätheten och andningsförmågan består under plaggets hela livslängd.
  • Test av material och konstruktion. Alla material och plagg testas avseende styrka, andningsförmåga och konstruktion. I testerna ingår bland annat långtidsduschning av plagget för att avslöja eventuellt vattenläckage, speciellt på utsatta ställen som axelparti, längs dragkedjor med mera. Ibland måste plaggen modifieras och justeras innan de godkänns.
  • Garantin. Tillsammans med Gore lämnar vi garanti på att alla Gore-Tex®-plagg är vattentäta. Naturligtvis förutsätter det att de utsätts för normalt bruk och slitage. Om ditt Gore-Tex® plagg trots allt inte uppfyller utlovad funktion, reparerar vi eller ersätter det efter besiktning och test. Reparationer av skador som inte omfattas av garantin, till exempel revor och brännhål som uppkommit genom olyckshändelse, kan som regel Gore-Tex® Servicecenter hjälpa till att åtgärda.

Chevalite

Chevalite är vår egen vind- och vattenbarriär. Membranet är uppbyggt av miljontals microskopiska porer som ger materialet dess goda egenskaper – det är vattentätt samtidigt som det har god andningskomfort. Så här fungerar Chevalite:

  • Vattentätt: Chevalite har en god förmåga att hålla plagget vattentätt. Vikten av vattentäthet är lätt att förstå – du vill ju inte bli våt inpå bara kroppen när det regnar.
  • Ventilation: Chevalite har fod andningsförmåga vilket ger en bra komfort på dina vattentäta plag. Vikten av ånggenomsläpp är kanske inte självklar. Men tänk efter. När du jobbar hårt svettas du. Svetten förvandlas till vattenånga av kroppsvärmen. Det är den ångan som snabbt måste ventileras bort från kroppen och transporteras ut i friska luften. Då får inte vind- och vattenbarriären vara ogenomtränglig.
  • Chevalite laminerat mot yttertyget. Det effektivaste sättet att hålla väta ute. Det är bara yttertyget som kan bli fuktigt. Vid membranet är det tvärstopp. Laminerat yttertyg har ytterligare en fördel. Ficklock och fickor är vattentäta.
  • Chevalite Liner. Här är Chevalite-membranet inlagt som ett mellanfoder i plagget. Det fungerar i princip som en vind- och vattentät barriär innanför yttertyget.

SYMPATEX® ALLWEATHER

Det unika, elastiska membranet med 100 % vatten- och vindtäthet samt extremt högt ånggenomsläpp garanterar skydd i alla förhållanden. Allweather lämpar sig väl för de flesta vädersituationer.

Vi använder detta membran i våra vattentäta kängor och stövlar.

Windstopper

Gore är även företaget bakom utvecklingen av Windstopper – ett membran som är helt vindtätt samtidigt som det har mycket hög andningskomfort. Windstopper som ett laminerat membran mellan två fleecelager ger ett mycket användbart plagg. Du kan bära det ensamt när du värdesätter tystnad och maximal rörlighet, men inte har regn att ta hänsyn till. När kylan biter till fungerar plagget som ett perfekt värmande och vindstoppande mellanlager?

Windblocker

Vår egen vindtäta lösning, baserad på Windblockermembranet laminerat med skönt, tyst fleecetyg eller som vindmembran innanför yttermaterialet. Kombinationen får extremt goda vind- och värme-isolerande egenskaper.